Antwerpse diamantsector organiseert nieuwe basiscursus diamantslijper
Antwerpen, 16 maart 2021 – De Antwerpse diamantsector is wereldvermaard voor haar vakmanschap, dé reden waarom de grootste en duurste diamanten wereldwijd nog steeds in Antwerpen geslepen worden. De opkomst van innovatieve slijptechnologie zorgt er bovendien voor dat opnieuw meer diamanten in Antwerpen geslepen worden. Maar er is nood aan nieuwe diamantslijpers. Daarom organiseert de sector, in samenwerking met stad Antwerpen, in mei opnieuw een instapcursus diamantslijpen. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds inschrijven.
“Antwerpen is het grootste centrum in diamanthandel ter wereld. Hoewel het gros van de slijpactiviteiten sinds de jaren ’70 naar lageloonlanden is verplaatst, blijven de Antwerpse diamantslijpers verantwoordelijk voor het slijpen van de meest kostbare diamanten. Daar zijn we als stad enorm trots op”, zegt schepen voor diamant Peter Wouters. “Het is belangrijk dat deze kennis doorgegeven wordt. Daarom gaan we met veel plezier opnieuw dit partnerschap met de sector aan.”
Bovendien zorgt de opkomst van innovatieve slijptechnologie ervoor dat opnieuw meer diamanten in Antwerpen geslepen worden. Recente investeringen in hoogtechnologische productie zijn daar een goed voorbeeld van. “Niettegenstaande de technologische ontwikkelingen, ook op het vlak van slijpen, blijft het traditionele vakmanschap cruciaal om het beste resultaat te behalen. Daarom organiseren we opnieuw een instapcursus van 12-weken om nieuwe slijpers aan te trekken”, aldus Ari Epstein, CEO Antwerp World Diamond Centre (AWDC). “Elke cursist krijgt een bedrijf als peter toegewezen waar ze na de opleiding stage volgen. Als ze slagen, kunnen ze meteen bij hun peterbedrijf aan de slag.”
Garantie op vast werk
Een van de bedrijven die volop inzet op het aanwerven van diamantslijpers is HB Antwerp. Het bedrijf is een van de werkgevers die deelnemen aan de basiscursus en stelt bovendien haar slijpatelier ter beschikking voor de cursus. “HB Antwerp voert rechtstreeks diamant in vanuit onder andere Botswana, waarna de ruwe diamanten hier in Antwerpen geslepen worden”, aldus Margaux Donckier van HB Antwerp. “Hoewel we hiervoor gebruikmaken van de meest innovatieve technologieën, heeft HB Antwerp nood aan briljandeurs voor de afwerking van de stenen. We zetten dus met veel plezier mee onze schouders onder dit initiatief van de sector en de stad.”
Ook het Fonds voor Diamantnijverheid is partner in dit initiatief. Bruno Verlaeckt, Voorzitter van het Fonds voor Diamantnijverheid : “het Fonds voor de diamantnijverheid investeert al jaren in een gedegen basisopleiding diamantslijper omdat de sociale partners van de sector overtuigd zijn van het belang van goed opgeleide werknemers en dito arbeidsvoorwaarden voor de verankering van Antwerpen als diamantstad.”
Melissa Smet, Directeur van het Syndicaat voor Belgische Diamantnijverheid besluit: “Diamantwerkgevers hebben al jarenlang moeite om vacatures voor slijpers in te vullen. Met de organisatie van deze cursus willen we mensen warm maken om deze opleiding, die zekerheid geeft op werk, te volgen. Bovendien genieten diamantslijpers van gunstige sectorale arbeidsvoorwaarden. “
Profiel diamantslijper
Om de cursus te volgen heb je geen achtergrondkennis nodig. Ben je handig, heb je geduld, kan je je goed concentreren en houd je van nauwkeurig werk, dan ben je de geschikte kandidaat. Ook mensen uit kansengroepen worden warm aanbevolen zich kandidaat te stellen voor deze cursus. De cursus gaat begin mei van start, duurt 12 weken en wordt in een voltijds regime gegeven. Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen door hun CV en motivatiebrief te sturen naar Yves Bollekens via yves.bollekens@rvd.be.